Start » manifest » Tilbake til fremtiden – hva er sant om nåtiden som avbildet i filmen?

Tilbake til fremtiden – hva er sant om nåtiden som avbildet i filmen?

I filmen Back to the Future 2, eller Tilbake til Fremtiden 2 som den heter på norsk, reiste Michael J. Fox sin rollefigur og hans to kompanjonger ifilmen en tidsmaskin fra 1985 (filmen ble gitt ut i 1989) til 2015. 21. oktober 2015 ble kjent som «Back to the Future Day» fordi det var den dagen de ankom «fremtiden», som etter hvert har blitt vår nåtid. Denne filmen krevde altså at manusforfatteren og regissøren gjorde noen dristige gjetninger om hvordan fremtiden skulle se ut. Hva slo til, og hva har blitt helt annerledes enn de tenkte?

Det er oppsiktsvekkende

hvor mye som stemmer! I filmen brukte Marty (Fox) hoverboard, et slags skateboard som flyr i lufta. Nå jobbes det med å lansere et slikt produkt, og bilfabrikanten Lexus har allerede vist frem en prototype. Martys fremtidsbarn har på seg et slags headset som brukes til å se på TV og ta telefoner, dette kan minne om Google Glass. Likeledes kan du kjøre i gang slike videosamtaler som vises i filmen enkelt nok med Skype eller tilsvarende plattformer. Doc ser ut til å bruke et slags nettbrett, og barna spiller videospill uten å bruke gammeldagse kontrollere, fantasier som har blitt virkelighet gjennom blant andre iPad og Xbox Kinect. Bruken av fingeravtrykk til biometrisk gjenkjennelse av enkeltindivider var også blitt vanlig innen 2015.

Andre teknologier har ikke helt slått i gjennom ennå, men er på vei. Det gjelder blant andre sko som knyter seg selv (Nike jobber med dette) og roboter som fyller bensin (eller mer sannsynlig, roboter som hjelper til å lade elbiler fra Tesla).

Hvor filmen tok feil

Filmen Back to the Future 2 kunne selvfølgelig ikke få rett i alt. Flygende biler, for øvrig ganske vanlige i science fiction, har det ikke blitt noe av. Selvtørkende jakker finnes heller ikke, og telefaksen har fått mye mindre betydning enn smarttelefonen, internett og sosiale media.